Nyheter

Nyhetsflöden, radio och bloggar – Samma sak?

Hur skiljer sig nyheter via radio och nyheter via nätet, är det samma nyhetsflöde som man kan ta del av? Ibland så kan man tycka att de är väldigt lika, medans andra gånger så kan man nog tycka att de är helt skilda saker. Så vad är egentligen ett nyhetsflöde gentemot en blogg?

blog news

Börjar vi med att kolla upp själva definitionen på dessa två ord så finner vi att en blogg är en krönika som ofta är väldigt personlig och skrivs i dagboksform. Denna krönika skrivs då antingen utav en individ eller en grupp av individer. Ursprungligen så kommer ordet ifrån ordet “weblog” vilket är helt enkelt en logg som skrevs på webben. Ett nyhetsflöde är då enligt definitionen, ett flöde av händelser.

Så vi har våra definitioner nu, en blogg är som en dagbok och ett nyhetsflöde är som en nyhetskanal. Kan man då säga att det finns någon likhet? Absolut, det finns bloggar som bara nästan lägger upp endast nyhetsartiklar eller händelser. Så man kan definitivt säga att en blogg kan nästan bli ett nyhetsflöde men ett nyhetsflöde kan aldrig bli en blogg.

Varför kan inte den det? Jo för en blogg kan vara personlig där skribenten lägger upp sina egna åsikter och opinioner. Nyhetsflöden kan inte göra detta då de behöver dirigera fakta. Ett konkret exempel är Paris attentatet i november 2015. På webbsidan Reddit.com så hade de ett nyhetsflöde. Folk la upp länkar till nyhetsstationer och foton ifrån Paris. Medans bloggar runt om i världen lade ut kommentarer om det hela och uttryckte sin åsikt om händelserna. Nyhetsflödet på Reddit behövde vara fakta om det som hände medans bloggar fick vara lite hur de ville.

Radio däremot kommer med sina nyheter på angivna tider, varje heltimme så sänder Sveriges Radio sina aktuella ekonyheter, en del kan vara desamma som sändes för en timme sedan och det tillkommer nyheter allteftersom dagen går. Andra längre nyhetsporgram är Morgonekot, lunchekot och Dagens eko kvart i fem och sist Kvälls ekot. Det enda som ligger kvar att lyssna på i 30 dagar i efterhand är kvart i fem ekot.

Så i slutändan så kan vi nog säga att en blogg och ett nyhetsflöde är inte samma sak men kan mycket väl likna varandra till olika grader.