Radio

Radio vs live – musikaler

Det uppstår en speciell känsla när man ser en musikal. Man fångas med i musiken, de rytmiska rörelserna på scenen får kroppen att vilja dansa med. Man gråter, skrattar och håller andan som om det vore en film. Men det finns lite mer livsglädje i en musikal. Ett steg in i personers tankar och liv som sällan porträtteras i filmer. Men vår fråga är, hur fungerar en radiomusikal gentemot att se en live på en scen?

Radiomusikalen

I Sveriges Radio har det satts upp många musikaler att åtnjuta. För ett tag sedan satte de exempelvis upp ”The Seduction of Ingmar Bergman” där Ingmar Bergman förflyttas till Hollywood. De försöker få honom att stanna men med lite hjälp återkommer han till Stockholm och tar emot folkets jubel. Radioteatern har varit duktiga på ett sända musikaler och teater inom spridda områden och i olika musikstilar. Vad får oss att vilja lyssna på en musikal istället för att se den?

Fördelarna är till stor del praktiska. En radiomusikal bryr sig inte om du har klätt upp dig. Du behöver inte ens stiga upp ur sängen likaväl som du kan lyssna när du fastnat i trafiken på väg till jobbet. Det är gratis. Vi stödjer Radioteatern genom att betala till Radiotjänst så du får lyssna hur mycket du vill utan att betala inträde. Efter premiären brukar många musikaler ligga kvar på deras hemsida. Du behöver inte passa en speciell tid, utan kan lyssna på den när du har tid.

Livemusikal

Hela salen vibrerar med toner och en ensemble av människor strömmar in på scen i koreograferade rörelser. Det är en otrolig upplevelse att se musik och berättande blandas. För många finns inget bättre att titta på än musikaler. Man köper CD-skivor eller ladda ner låtarna på iTunes och drömmer sig bort till den sjungande världen flera veckor efter man först såg den. Sverige har satt upp många musikaler, både på originalspråk och översatte till engelska. På teatrarna runt om i landet har man satt upp Fantomen på Operan och Mamma Mia, för att nämna två stora musikaler. Utomlands finns det ännu större utbud. I London och New York är musikaler ett väldigt stort fenomen och drar till sig folk från världens alla hörn. Är man ett riktigt fan av de stora scenerna kan man boka in resor enkom för att få vara med på premiären av nästa musikal, eller åka för att se en klassiker innan den läggs ned. Sidor som gomusictravel.se kan skräddarsy just din sång- och dansresa.

Fördelarna med att se musikalerna live är såklart en ökad känsla och tillhörighet till uppträdandet. Man blir nästan en del av föreställningen. Att få se allt jobb som lagts ner i kostymer, danser och kulisser är roligt och intressant.  Det är en upplevelse. Man går ut och äter innan. Man har klätt upp sig, kvällen till ära och bokat in en sen kaffe på ett café efter föreställningen för att utbyta åsikter.

Medan radioteatern är lättsam är ett livebesök mer laddat. Frågan är bara hur man vill ha det.